fbpx

Din hjärna – föränderlig och under utveckling

Föreläsningar som inspirerar och motiverar!

Hur är det med din hjärna?

Om vi bortser från stress som påverkar våra hjärnresurser, så säger vi att människor är olika dominanta i våra hjärnhalvor. En del av oss är mer fantasifulla, kreativa, lätt för att ta människor, emotionella, impulsiva och lite kaotiska (höger halva). Andra är mer ordningssamma, gillar mer struktur och detaljer, planerar och är mer rationella (vänster halva). Vi har alla drag hos oss, men vissa är mer tydliga. Hur ser dina tydligaste drag ut? Och har det alltid varit så? För jag tror inte att vi är det ena eller det andra genom hela livet. I alla fall om vi inte vill vara det.

Är vi medvetna om våra styrkor och svagheter i form av hur vi fungerar i privat- och arbetsliv, så kan vi också lära oss att kontrollera och behärska impulser och vi kan välja beteende beroende på sammanhang. Jag har mött människor som i sin arbetsroll är strikta och enormt tydliga, medan de privat är avslappnad och släpper kontrollen. Jag tror inte på att vi är antingen eller.

Vi ska också komma ihåg att som jag skrev i ett inlägg tidigare i veckan att vår yngsta del av hjärnan, och där framför allt frontal pannloberna, är mest stresskänsliga. Den delen av hjärnan som har till uppgift att behärska impulser samt ha överblick och perspektiv på saker. Den del av hjärnan som ökar vår förmåga att känna medkänsla och kärlek. Den påverkas negativ av stress, vilket är ett stort samhällsproblem idag. Så vad händer då med tanken om att vi är mer dominanta i en hjärnhalva? Vad spelar det för roll om vi slår ut en del av vår hjärnkapacitet som påverkar båda våra halvor?

Sen är det ju så att höger hjärnhalva styr vänster sida av kroppen och tvärtom. Vårt nervsystem (med dess olika indelningar och funktioner, kommer i ett annat inlägg), kopplar ihop vår kropp och hjärna. Så kanske är det inte så enkelt att bara säga att vi använder en hjärnhalva mer än den andra. Vi behöver förstå mer kring att vi är systemiska i vårt varande, och att det ska ligga till grund för hur vi skapar förståelse kring hur vi agerar och kommunicerar med oss själva och andra.

Du i färg– och bokstavskoder

Jag tycker också att det är farligt att dela in människor för mycket i olika färg- och bokstavskoder. Jag har själv både gjort sådana tester, fått utbildning i det och varit i organisationer där det arbetas efter dessa koder. Det blir väldigt lätt att sätta en stämpel på en människa och att människor runt omkring skapar sig förutfattade meningar innan de ens har träffat personen. Och de som då enligt färgerna eller bokstäverna blir varandras motsattser, riskerar att kommunicera utifrån satta normer, istället för att gå in med en objektiv inställning.

Vi utvecklas. Saker i livet påverkar oss. Vi gör medvetna val. Vad händer då med färg-/bokstavskod och stämpel? När vi inte längre är den vi var när vi gjorde testet, ändå har vi både den förväntningen och stämpeln på oss att vi är på ett visst sätt. DET om något kan bli väldigt fel och hämma både en individs utveckling, men också en organisations.

Om nu dessa tester och indelningar ska användas, så använd den som ett extra verktyg, som en resurs att ta till om det behövs. Var klar och tydlig med att det inte är någon sanning om någon, för vad händer när vi lägger valda sanningar i knäet på människor?

Enligt mig (och andra) skulle vi istället kunna lägga krutet på att ge varandra bättre sorterad feedback när konflikter uppstår. Vi kan ta intentioner, ramsättning och valda sanningar på större allvar, så kanske vi kan börja se människor ur ett annat perspektiv än färgkoder. Se regnbågens alla färger och ta vara på alla resurser som finns där innanför skalet.

Neuromotorisk underlag

Du kan genom rörelse förbättra ditt neuromotoriska underlag. Det är ett samlingsnamn för hur rörelser som sker i våra muskler och leder fungerar och påverkar kroppen och hjärnans funktion. Reglerade och styrda av vår hjärna. Under nästa rubrik får du förslag på vad du kan göra. Så skönt och avkopplad är min mening och många med mig. Jag jobbar aktivt med att få in någon typ av långsamma rörelser när jag är ute och arbetar på uppdrag, små som stora. För det ger mening, testa du också några gånger och se om det blir skillnad för dig.

Långsamma rörelser – stärker hjärnan

Jag har i ett tidigare inlägg pratat om rörelse och tränings påverkan på vår hjärna. I detta inlägg lägger jag lite extra vikt vid just låååångsamma rörelser. Du kan göra dem roterande, diagonalt och i åttor (liggande, stående) och gärna liggandes på ett skönt underlag. Tänk dig thai chi i tempot på rörelserna. Vad de gör är att förbättra förbindelsen mellan höger och vänster hjärnhalva (diagonaler), skapar nya nervtrådar i hjärnan och bidrar till bättre balans mellan vårt inre- och yttre muskelskikt. Ligg gärna en 10 -15 minuter och rör dig långsamt, andas in och ut genom näsan, uppmärksamma dina gränser genom att röra dig där kroppen ger signaler att den vill ha rörelse och undvik att göra rörelser som kräver mycket muskelkraft. Det ska vara skönt och behagligt.

Du skulle likväl om du tycker det är alldeles för tråkigt att ligga ner och röra dig, sätta på en lugn låt du blir harmonisk av och röra dig långsamt (enligt förslagna mönster) till den. Istället för att inte göra något alls menar jag.

 

Ha en skön söndag i dina hjärnhalvor!

 

/Rebecca

Läs även