fbpx

Metaforernas KRAFT

Vad är en metafor?
”En metafor är ett bildligt uttryckssätt där ett begrepp tillfälligt byts ut mot ett begrepp som liknar det ursprungliga begreppet. Likheten är beroende av sammanhanget och metaforer fungerar därför endast då lyssnaren har tillgång till sammanhanget. En av metaforens viktigaste funktioner är att den främjar språkets nyskapande och spelar en roll för tänkande och begreppsbildning.” (wikipedia)

En metafor bidrar till och förstärker ett budskap du vill få fram genom bildliga liknelser med budskapet du syftar på.

”Kasta inte sten i glashus” – Klandra inte någon för brister du även själv har.
”Jag ser inte skogen för alla träd” – Ibland när vi har för mycket detaljer (intryck) framför oss eller i huvudet, kan det vara lätt att missa helhetsperspektivet.

”Som man bäddar får man ligga” – Ta ansvar för de handlingar du gör. Här skulle jag vilja byta ut ”man” (gårdagens inlägg) mot vem det faktiskt gäller. Ex. Som jag bäddar får jag ligga. Blir det än mer konkret vem som ska ta ansvar för sina handlingar.

Varför ska du använda metaforer? – Metaforernas kraft
Att använda sig av metaforer som ger mening och även passar i sammanhanget (är det ett gäng idrottare eller en ledningsgrupp inom IT-system jag talar med?), leder ofta till ökad förståelse och integrering av det som har sagts. Kanske minns inte dina mötesdeltagare, medarbetare eller idrottslaget allt du har sagt, men har du använt dig av några riktigt bra metaforer, finns stor chans att de minns just dessa, och därmed får med sig ditt övergripande budskap genom dem.

När människor frågar vad jag jobbar med, så säger jag att jag ”systemutvecklar team, ledare och individer”.  Systemutveckling tar kanske de flesta i tanken till IT-system, appar mm. Det är också mitt syfte, för vad gör vi med dessa system? Jo, vi utvecklar dem och underhåller dem genom att starta om dem ibland. Gör vi inte det så kraschar de på ett eller annat sätt. Så varför skulle vi människor vara annorlunda? Vi är en helhet av flera olika system i kroppen, och en del av helheten runt om kring oss hela tiden (och även då en helhet i helheten). Så i mitt sätt att coacha (väg visa) individer (privat), medarbetare och ledare, så systemutvecklas de till en ännu bättre version av sig själva. De blir mer hållbara och fungerar bättre, vilket bidrar till mer resursstarka företag. Jag vill tro att den metaforen ger mer mening i ett avgörande sammanhang, än om jag skulle nöjt mig med att säga att jag coachar människor.

Metaforer kan också vara ett bra sätt om du har en önskan om hur de människor du talar till ska känna. Vill du ta dem in i ett känslotillstånd, kan en historia som metafor vara en bra idé att använda sig av.

Exempel på en metaforisk historia – en av mina favoriter.

”Fyra personer skulle flyga i ett litet propellerflygplan från en by till en annan. Det var piloten, en präst, världens smartaste man och en liten pojke. Efter en liten stund i luften meddelar piloten att de har fått problem med motorerna och att de kommer störta. Han uppmanar dem att ta på sig fallskärmarna och hoppa, därefter skjuter han ut sig själv ur planet. Till saken hör nu att det endast finns två fallskärmar kvar, och tre personer ombord.

Världens smartaste man rycker snabbt tag i en av dem och utropar:
– Jag är världens smartaste, jag måste få överleva”, och så hoppar han.

Prästen säger då till den lille pojken.
– Ta den sista fallskärmen du pojk. Jag har levt ett lång fint liv och kan förenas med mitt öde.
Den lille pojken svara då:
– Vi kan ta varsin fallskärm säger pojken. Världens smartaste man tog min ryggsäck!”

Andemeningen med den här. Ingen intelligens i världen slår fullständig närvaro och uppmärksamhet.

Med det vill jag lyfta (som ett kort sidospår), att vi ofta går runt med så mycket i huvudet. Både det som hänt och det som ska hända sen, att vi glömmer att vara här och nu.
Hur önskar jag att ha det just nu?
Vad har jag för möjligheter för det jag önskar?
Och, vad kan jag påverka just nu för att gå i den riktningen?

Fler metaforer
En annan metafor som jag gillar är:
”Du kan inte bygga hus förrän du har en stabil platta att bygga den på.” – Om vi försöker leda förändring utan att ha koll på var vi har oss själva, vad våra värderingar är och kommer ifrån, vilka intentioner som är vår drivkraft och om vi befinner oss i rätt sammanhang och med rätt förutsättningar, finns det risk att förändringen inte blir av. Eller att den havererar eller att den blir av men med ett sämre resultat.

En sista innan jag avslutar detta inlägg hörde jag när jag vid ett tillfälle lyssnade på min briljanta Kommunikolog kollega, Lars Evertsson. Han pratade om att jämföra oss själva (vår insida) med en trädgård, där du är trädgårdsmästaren. Vårdar du blommorna där i? Rensar du bort det ogräs du inte vill ha där. Och vilka nya blommor, träd och buskar planterar du. Vårda din egen trädgård (ditt inre) som du som trädgårdsmästare skulle vårda din trädgård. Väldigt kortfattad beskrivning av metaforen, jag hoppas ändå att du förstår syftet med den. Vi behöver bli bättre på att städa i vår inre trädgård så att allt vackert får växa och ta plats. Det andra kan vi göra oss av med.

Tips!
– Fundera på vardagshändelser som du kan använda som metaforiska historier när du vill nå fram djupare.
– Fundera på om du använder dig av ordspråk som fungerar som metaforer?
– Var det någon av metaforerna jag använde ovan i texten som du tog till dig av direkt? Som lämnade avtryck?
– Kom ihåg att modifiera en metafor beroende på vem du talar till/med – så att det blir relevant och möjligt för de som lyssnar till dig att förstå liknelsen.

Imorgon skriver jag vidare om mönster – hur de bidrar till att motverka förändring och hur vi kan använda oss av mönsterbrytning för att nå igenom.

Var rädd om dig!

/Rebecca

Läs även