fbpx

Påverka förändring och utveckling med mönsterbrytning

Varför gör vi ofta som vi alltid har gjort – även om vi vill förändra?
Jag vet inte hur det är med dig. Men jag vet med erfarenhet från mitt eget liv att jag ibland velat göra förändringar i mitt liv, men det har inte alltid blivit av. Likaså har jag suttit på företag där det pratats om att göra förändringar, och efter ett tag är det fortfarande samma status i processen framåt, inget har hänt. Vi fortsätter göra som vi alltid har gjort. Vi följer en typ av vanemönster.

Det hänger ihop med att våra hjärnor tycker om mönster. Hjärnan tycker om sådant som känns bekant, både när det kommer till det motoriska och det vi tänker. Nya mönster (situationer, rörelser mm) tar mer energi för hjärnan att skapa ett sammanhang till. Fortsätter vi dock bana in det nya, så kommer hjärnan till slut ha gjort det till ett bekant mönster också.

Att möta förändringar
När förändringarnas vindar blåser på ett företag eller i en familj, så möts det inte alltid med tummen upp och bara glada miner. Motstånd och tillstånd som skepsis, irritation och rädsla kan uppstå. Våra hjärnor känner inte igen det som presenteras. Vi kanske inte kan relatera till det och det ger inte mening för oss just då. Det är då det blir viktigt att vara tydlig med vem som anser att förändring behövs och därefter följa upp förslag och bestämmelser om förändringar med vad intentionen är och förklara fullt ut varför nya mål satts upp. Vad vill du/ledningen att det ska leda till? Involvera de som är berörda genom att lyssna, svara på frågor, vara beredd att omvärdera vissa delar. Ha förståelse för att vi alla har med oss olika ryggsäckar genom livet och kanske inte ser på arbetssätt, mål och värdeord på samma sätt. Se till att förankra allt innehåll så att alla förstår vad det innebär och stäm av att alla är (vill vara) med på tåget. Ett annat inlägg kommer om några dagar om hur du ska göra om du är den som inte kan acceptera ramsättningen, eller dealar med medarbetare som inte vill.

Oönskade sammanhang
Ta ett måndagsmöte (tyvärr ett ofta väldigt bra exempel i detta fall) som alla inblandade känner bara tar energi istället för att ge. Kanske dyker något förslag till förändring av mötet upp, men efter ett par veckor är det samma visa igen. En chef som maler på om vikten av engagemang, siffror för bolaget och manar till kreativitet och samarbete framåt. Själv stängde du av öronen efter första punkten (eftersom du hört det här så många gånger) och funderar i stället på helgen som var och vad du ska göra senare efter jobbet.

Reflektion över vad dessa möten skapar för tillstånd i mig själv och andra är en god start. Sedan att finna ut förslag på hur möten kan bli bättre. Och istället för att komma med förslaget att korta ner mötet eller att köra dem varannan vecka.  En lösning (mönsterbrytning) skulle kunna vara att låta olika leda mötet och lämna över ordet till de som ska rapportera. Kanske kan mötet hållas på ett café i närheten som är folktomt på en förmiddag direkt efter morgonrusningen. Eller varför inte börja mötet med ett roligt klipp som inte har något med arbetet att göra. En rörelse för att stimulera höger och vänster hjärnhalva som inledning eller mitt i mötet är en annan idé.

Bryta det invanda och tråkiga med något nytt, fräscht och lite utanför ramen för vad mötet tidigare varit. Uppmärksamma sedan tillstånd hos deltagarna och utvärdera om ni är på rätt spår.

Min uppfattning från alla de år jag arbetade som anställd är att det finns något outtalat med att skratt och lek inte hör ihop med seriöst företagande. Men för mig är det helt ologiskt. När vi skrattar, känner glädje och är i positiva tillstånd så frigörs glada hormoner i hjärnan och kroppen. De gör oss mer kreativa och öppna. Jag tror att det är just där vi blir det bästa teamet. När vi vågar skratta mitt i allvaret. Så gör en mönsterbrytning och riv av ett rejält garv nästa gång det blir lite tungrott på mötet!

Mönsterbrytning av oönskade tillstånd
Visst händer det att vi har dagar eller perioder i livet när vi är i allt annat än goda tillstånd. Du kämpar med näsan ovanför vattenytan, släpar fötterna till jobbet och hem igen. Svarar tummen upp när någon frågar om det är ok, samtidigt som hela din insida skriker ”NEJ det är det inte”.

Mönsterbrytning här skulle kunna vara att byta jobb, om det är anledningen till ångest och depp. Om du mår dåligt i din relation, så finns kanske ett behov av mönsterbrytning där (ex byt den som lagar mat, handlar eller ta dig tid för en egen kväll i veckan när du gör exakt det du önskar).

För att göra en mönsterbrytning behöver du också börja (om du inte redan gjort det) reflektera över vilka delar av ditt liv som tar dig in i negativa tillstånd. Sen inse att du kan göra val, och att ingen kommer göra de rätta valen åt dig förutom just du. Det kan vara en utmaning, om du har låtit andra bestämma åt dig under en lång period, kanske ett helt liv. Men det är faktiskt ditt liv och det är du som har rätt att göra alla val som tar dig in i goda tillstånd. Ansvar för ditt välmående ligger i slutändan på din egen palett.

Bryta mönster får ta tid
Om du gör en mönsterbrytning eller är delaktig i ett förslag att bryta ett mönster som inte ger energi eller övriga goda tillstånd, se till att ge det lite tid. Och lägg kraft på att genomföra själva mönsterbrytningen.

Byts det för många mönster och för ofta, kan det i stället leda till fler negativa tillstånd, som förvirring, oro och oförståelse. Så testa en mönsterbrytning och se vad som händer lite över tid. Sker ingen förändring så våga pröva något annat.

Mönsterbrytning som förslag på lösning
Så mönsterbrytning kan alltså vara ett sätt att bryta negativa tillstånd och sammanhang. Situationer och tillstånd som inte tar oss framåt, utan hämmar vår kapacitet som levande människor. Nedan listar jag lite tips och idéer på mönsterbrytning som kan ge mening. Jag har själv både upplevt och jobbat med flera av dem tidigare. Bäst är om du testar och gör det som ger mest mening för dig och/eller företaget (teamet, mötesgruppen etc).

Tips!
Här följer lite idéer och tips på hur du kan tillämpa mönsterbrytning i olika sammanhang. Ta det som inspiration till att hitta dina egna mönsterbrytningar i arbets- och privatlivet.

 • Promenera ute med klienter – enskilda möten
  Istället för att ta enskilda möten på ditt kontor eller det där lite svårare samtalet med en anhörig, kan det vara värde att ta en promenad istället för att sitta öga mot öga. Vi människor fungerar olika i hur vi tar emot och sorterar information (mer om detta i ett senare inlägg kallat VAK)
 • Börja med en rolig historia eller metafor
  Varför inte överraska ett stundande ”tufft” möte med en rolig historia eller en metafor som sätter mötesdeltagarna i ett tillstånd du önskar inför mötet. Kan också komma upp mitt i mötet som ett medvetet break.Är det privat kan en rolig historia vara bra för att flytta fokus. Ex Lille Olof vill inte gå in till tandläkaren. Se om du kan säga något roligt som blir ett avbrott. Utan att förminska barnets känslor (rädsla, obehag). Ibland fastnar vi i ett känslotillstånd och behöver hjälp att komma ut därifrån.
 • Vad kan göra ett tråkigt möte roligt? – Ta fram idéer i teamet –> intentionen att stimulera kreativitet.
  Kreativitet kommer när vi känner oss engagerade, delaktiga och intresserade.
 • Ha mötet på ett café
  Förslag i texten ovan. Om ni är en mindre grupp, varför inte ta mötet på ett lugnt fik i närheten av arbetsplatsen.
 • Börja mötet med rörelse i 1 min
  Långsamma rörelser är bevisat att stimulera nervsystemet positivt. Så för att bidra till fokusering och närvaro kan det vara av värde att göra den typen av rörelser. Eller bara göra ett kort rörelsemönster som släpper upp spänningar i kroppen om du suttit eller varit stilla mycket. Kontakta mig så bjuder jag på lite tips på det. Annars kommer det i ett inlägg framöver.
 • ”Ord” för mönsterbrytning
  I vår familj har vi med våra döttrar (starka individer med temperament) kommit överens att när de börjar bete sig och agera på ett sätt som är otrevligt mot oss, har de fått välja varsitt ord som de vill att vi ska säga då. Ex ”elefant”. Det ordet har de valt ut när vi suttit i lugn och ro och pratat och förklarat syftet med. För dem och oss fungerar det. Vilket leder till mindre och kortare konflikter. Kan vara väl användbart för vuxna också. 😉
 • Läxläsning med discolampa
  Tycker ditt barn att läxläsning är tråkigt och gör allt för att undvika den. Testa att sätta in en discolampa i rummet och se om det bidrar till lite roligare tillstånd och mersmak på läxor. Avsluta med en hemkomponerad familjedans. 😉
 • Andningsövning – mer fokus
  Jag coachar ett idrottslag där ledarna önskade mer fokus på träning. Jag valde att lägga in andningsövningar (för de som önskade) som inledning på träningen istället för att dra igång med ”vanlig” uppvärmning direkt. Många kom direkt från sina arbeten och behövde få möjlighet att skifta fokus.
 • Stå inte och häng på en höft – fick mindre ont i ryggen
  Jag hade för något år sedan en del ryggproblematik. Jag identifierade en del saker, bl a. att jag ofta stod och hängde på en höft. Så jag slutade med det, och står numera still på båda fötterna och undviker att hänga på höften. Mina ryggproblem försvann till viss del av detta.

Klura och testa mönsterbrytningar – de kan leda till många skratt och goda tillstånd. Särskilt om de kommer lite oväntade!

Ha det fint,
Rebecca

 

 

 

 

Läs även