fbpx

Har du passion? – I ditt ledarskap

Passion i ledarskapet
Det här inlägget skulle egentligen ha handlat om något annat idag. En helgkurs jag håller i för ett trettiotal starka kvinnor, fick mig att vilja skriva det här istället.

Leder du andra människor med en genuin passion att vilja få dem att växa, eller leder du dem mer in i att de ska tycka som dig? Min uppfattning när jag är i en ledarroll är att jag med den kunskap jag har ska kunna bidra och vägvisa människor till att våga kliva utanför sin komfortabla ram. Våga se sin potential och använda den. När jag reflekterar så kommer jag hela tiden tillbaka till just min glädje över att få bidra till just det. Eftersom det är det jag på riktigt känner på insidan, blir det också äkta och det finns en tyngd i det. Oavsett om du är ledare på arbetet, i fotbollslaget, gymnastikklubben m fl. så är likheterna där. Hur vill du att ditt ledarskap ska tas emot och vad vill du ha ut av det?

Jag behöver lägga tid på att planera en utbildning, kurs eller framförande. Jag behöver sällan fundera över hur jag ska gå tillväga för att få med mig gruppen. Med erfarenhet vet jag på ett ungefär i tid hur gruppens och alla individernas dynamik kommer samspela. Jag vet också när det är läge att backa lite, när jag ska delge lite extra feedback och stöd samt när det bara flyter och jag kan ge fler utmaningar (och tummar upp).

Jag har med åren lärt mig att andas i nuet, m a o stå kvar även när det känns som att gruppen tappar lite fotfäste, har du gjort ett ordentligt grundarbete, så kommer de återfå fotfästet och du har ökat på ditt förtroende att det går att lita på dig.

Att vara trygg i sin egen ledarroll och lugnt stå kvar när det blir lite oroligt och kanske stormigt kommer bl. a med erfarenhet. Det kommer också av att du har en förmåga att se och känna in din grupp. För även om du har gjort din grej massa gånger, är det en ny grupp/konstellation som du har framför dig. Den är unik precis som den förra du mötte, så anpassa dig efter nuläget och ta inget för givet.

Jag tror också att en ledare som med genuin passion för att vilja lyfta andra människor, så att de enskilt och tillsammans får känna in sin egen kraftfulla potential, är en ledare som lämnar avtryck och berör andra människor.

Många ledare klättrar till sina ledar-/chefspositioner genom att t ex vara stjärnsäljare. Risken här som jag både upplevt som anställd, men också som coach, är att personen som intar en chefsposition har en annan passion än att lyfta andra i sitt team. Den här personens passion är i stället att tjäna massa pengar åt sig själv. Då blir det en krock i chefsrollen som skulle kunnat vara annorlunda om passionen för teamet hade funnits där istället.

Så vad i ligger passionen?
Passionen för ledarskapet är för mig rakt av att jag verkligen drivs av glädjen som kommer av utvecklingen. Den glädjen är en enorm drivkraft som ger goda tillstånd i rummet. Och vi vet väl från forskning att ”tillstånd smittar”, så vad tror du händer om du fyller ett rum med ett antal människor som hamnar i goda tillstånd? Du får kreativitet och engagemang.

Engagemang är inget som kommer gratis när du leder. Du behöver ge av dig själv, bekräfta och bygga en trygghet i gruppen. En trygghet att de kan lita på dig och att du vill göra ditt yttersta för att svara upp mot de förväntningar de har på dig och kursen, utbildningen, samtalet eller mötet.

När jag utvärderar den feedback jag får tillsammans med varför jag gör det jag gör (när jag är i en ledande roll) – så ser jag mönstret tydligt och gång på gång. Min passion lyser igenom mitt ledarskap, kanske mer än jag själv förstår ibland. Min passion blir ett filter över allt jag planerar i aktivitetsväg och som jag önskar ska leda till intentionen med kursen, föreläsningen eller vad det nu är jag ska göra.

Så fråga dig själv om du vet varför du leder som du gör (gäller även personligt ledarskap)? Det du väljer att göra för och med din grupp, vad leder det till? Har du koll på att det tar dig och er mot uppsatta mål? För någon kanske frågorna tycks självklara, för någon annan har den här reflektionen inte passerat på länge.

Därför fråga…Har du passion i ditt ledarskap?

/Rebecca

Läs även