fbpx

Har du balans mellan din hjärna och kropp?

Har du balans mellan din hjärna och kropp?

Vad innebär obalanser ”uppe” och ”nere”?

Sitter du med fina Excelark eller listor och planerar vad du ska göra? Eller kör du bara på och har ingen ordning och reda i papperna alls? De allra flesta av oss är både och, men i lite olika balanser. Det jag skulle vilja att du fundera lite på är, hur det känns på din insida när du sitter och planerar och planerar, utan att få ”göra”. Och hur blir det när du liksom bara gör utan någon plan? I detta fall står ”uppe” för hjärnan och ”nere” för kroppen. Eller ”uppe” för planering och ”nere” för görandet.

Planera –> genomför

I företag är det lätt att fastna i själva planerandet, att det blir mycket teori kring vad som ska ske framåt. Men idag går allt så fort framåt, vilket betyder att det i princip är omöjligt att förutspå hela resan med slutdestination. Istället kan fokus läggas på att sätta upp ett mål med tydliga ramar för vad ni ska hålla er inom. Däremot får ni ta i beaktande att ni eventuellt kommer behöva korrigera vägen under resans gång mot målet, för att möta de förändringar som sker och som ni kanske inte kan ha vetskap om just idag. Om det finns tydlighet i intentioner, mål och ramsättning, så blir det också lättare att vara flexibel när vägen framåt behöver justeras.

Så påbörja resan med mindre detaljer men med en tydlig helhet för den (skalet är klart och innehållet får komma på vägen). Planera lagom och genomför helt enkelt!

Kortsikta vs långsikta mål

Högst aktuellt är frågor om miljö och hållbarhet just nu och hur våra kommande generationer ska få det. Och just så är det med när vi också sätter mål för oss själva eller i företaget. Vi behöver titta på både kort- och långsiktiga mål. Vissa kortsiktiga mål kan vara en del av de mer långsiktiga. Jag tror för att skapa en hållbarhet i oss som individer eller ett företag, behöver det finnas en mer långsiktig tanke i bakgrunden. Vad ska alla kortsiktiga mål leda till? Annars kan vi lätt tappa den röda tråden och börja springa på bollar som inte tar oss i den riktning vi egentligen vill. Vad är tanken med företagets framtid? Visioner kan ändras, så är det, men det vet vi inget om idag och då behöver vi ta utgångspunkt i den information som vi har tillgång till just nu.

För dig som privatperson, pensionssparar du? Eller känns det långt bort och lite tråkigt? Rent krasst så vet vi ju inte om vi lever när vi går i pension. Om jag utgår ifrån att jag gör det, så tycker i alla fall jag att det vore roligare att kunna leva livet som glad pensionär, i stället för att behöva vända på varje krona och inte kunna leva mitt ”fria” liv som jag önskar. Så det jag väljer bort nu för att det känns ”tråkigt”, hur påverkar det mig i framtiden? Sedan vet jag mycket väl att det finns människor som arbetar och ändå bara får pengarna att räcka till precis på kronan, och kanske inte har möjlighet att sätta undan till pension. Ändå får jag känslan av att det ibland är de som har det tajt ekonomiskt som sätter undan sin pensionspeng, istället för de som inte behöver fundera och har ett lite mera ”det ordnar sig” tänk. Så börja spara och tänk inte ”det gör jag sen”.

Låt hjärnan vila och rör dig en stund

Träning är ett sätt att faktiskt för en stund bara låta hjärnkontoret vila lite och låta kroppen ta över och få röra på sig. Oavsett om det är en promenad, danskurs, fotboll, yoga, Crossfit, ridning eller vad du väljer. Sedan vet vi något om (forskning) att konditionsträning stärker hjärnan, pannloberna, vilket får oss att fatta bättre beslut. Yoga gör oss mer närvarande och kopplar på vårt parasympatiska nervsystem (lugn- och ro systemet), som stimulerar matsmältning, hormonutsöndring osv. Så det är inte helt fel att ha en mix av olika träningsformer i sin vardag. Och framför allt, gör det du tycker om! Hitta det som är meningsfullt och ger dig glädje och energi till att fortsätta. När du hittat det, då kan du kanske börja planera för mer träning i ditt liv, eller planera för mål med träningen.

Fundera på!

  • Tänker du först och gör sen?
  • Gör du först och tänker sen?

Och ser det olika ut beroende på vilken situation du befinner dig i.

”Find your balance”

 

/Rebecca

 

 

Läs även