fbpx

Vem tänker, känner och gör? Jag, du eller någon?

Vem tänker, känner och gör? Jag, du eller någon?
I Kommunikologi* ser vi Jag/Du som en viktig grundnyckel i kommunikationen att titta närmare på när det gäller förändringarbeten. Så vad betyder då en Jag/Du (Vi/Ni) ”sortering”?

Förståelse för jag och du är att ha insikt om att det jag tänker, känner och tycker, står för mig. Det du tänker, känner och tycker står för dig. Jag respekterar mina egna och dina gränser. Jag accepterar dina åsikter och olikheter, och du mina. Jag är Jag och du är Du.

För att ge några exempel på övertramp i Jag/Du (Vi/Ni).

– ”Jag lagar något att äta, du behöver äta nu.”
– ”Jag är inte hungrig!”
– ”Klart du är, du har ju inte ätit sedan frukost.”

– ”Vi i ledningen har bestämt att ni ska flytta måndagsmötet till fredag. Det blir mer effektivt.”
– ”Men då är många trötta efter en hel arbetsvecka, så vi föredrar måndagsmöten.”
– ” Vi i ledningen arbetar alltid som bäst på fredagsmötena. Så det kommer ni också att göra.”

Övertramp i språket som förminskar oss som individer eller grupp, kan skapa obekväma tillstånd, som det inte alltid är så lätt att sätta fingret på. Det är lätt att låta sina egna sanningar bli en sanning för fler, utan att ta reda på vad deras önskan är. T ex. lyssnar du eller försöker du övertala? Kör du bara på eller stannar du upp och tar reda på vad för signaler du får från din omvärld, men också din kropp?

Mängden ökade sjukskrivningar p.g.a. utmattningsymptom skulle vara intressant att studera ur just ett Jag/Du perspektiv. Jag vet personer som gått in i väggen inte bara en, utan flera gånger. Kanske för att de möts med att få sina symptom behandlade, men inte orsaken till att de uppstår. Stannar den här personen upp ibland och tar reda på vad som är bäst för hen? Kanske inte och så upprepar sig beteendet igen. Intention och check av sina ramar och presuppositioner skulle kunna vara en avsaknad i rehabiliteringen (läs mer om intentioner, presuppositioner, ramar och de som helhet i angivna inlägg).

Hur kan obalanser i Jag/Du sortering visa sig?
Nedan följer lite olika situationer där obalans i Jag/Du sorteringen kan uppstå. Läs och reflektera gärna själv på varje punkt. Känner du igen dig själv? Kan du även identifiera att detta gäller fler i din tillvaro, både på arbetsplatsen och privat. Testa gärna sedan att följa tipsen i slutet på inlägget och se om det ger mening för dig.

Ja och nej signaler
Gör du saker för din egen skull eller för någon annan? Säger du ”ja” när du menar ”nej”? När du säger en sak och menar något annat, respekterar du inte dina egna gränser. Detsamma gäller åt andra hållet. Om en person säger ”nej”, har vi ingen rätt att utifrån egna värderingar tolka det som ett ”ja” i alla fall. Det skapar obalans i oss. Fundera på nästa gång du säger ja till att följa med ut (fast du egentligen ville säga nej och ha en myskväll hemma), varför du sa ja. Duger inte din åsikt? Tar du ansvar för någon annan och svara det du tror den/de vill höra för att inte bli besvikna? Och samma om du säger mycket ”nej” men menar ”ja”. Är du rädd för något som bidrar till att du säger nej ofta, fast du vill säga ja egentligen? Fundera och reflektera på dina svar när de inte känns i balans mellan ut- och insida.

Vad blir istället känslan när du svarar exakt det du tänker och önskar?

Otydligt språk
Hur kommunicerar du med dig själv och andra? Kommer meningar som:
Man blir glad” och ”när man läser mailen..” – vem är glad och vem läser mailen?” Istället för; Jag blir glad.”  ”När Sofia läser mailen…”

Många på företaget tycker om förslaget” – Vilka är ”många”? Specificera Vi i admingruppen tycker..
”En del vill ha ett kortare måndagsmöte” – Vilka är ”en del”? Specificera enligt ovan förslag.

Ansvar
Tar du indirekt på dig ett ansvar för andra?
Jag hade en chef en gång som sa till mig så här;
– ”Rebecca, jag vet vad du vill göra med din karriär framöver. Jag vet vad du vill.” (Ett rejält övertramp. Jag hade ingen aning och hade inte bollat det heller)

Ett annat exempel är:
– ”Jag tar på mig att skriva ihop protokollet från mötet eftersom ni andra har så mycket att göra och inte har tid.”

Eller de av oss som haft en morförälder som bara vill väl och envist hävda att vi behöver allt det där vi just sagt nej till, för femte gången.
– ”Ta nu en till kaka. Det behöver du för att få lite kött på benen.”

Yttre förståelse
Uttrycker du dig med meningar som;
Han borde ha förstått!”,Men hon vet väl att jag behöver hennes hjälp nu?,Du ser väl att jag är stressad?

När vi förväntar oss att andra ska förstå oss. Ja, tänk om vi kunde vara tankeläsare ibland. Det kanske blir möjligt i framtiden, fram till dess får vi ta vårt eget ansvar att förmedla det vi tänker och vill till andra vi önskar en interaktion med.

Litet eller stort Jag
Är du en sådan som oftast sitter tyst fast du besitter kunskap som skulle tillföra företaget/kompisgänget något? Eller tycker du om att vara den som är i centrum hela tiden, och/eller vill övertyga omgivningen att tycka som du?

Tänjer gränser
Om du struntar i att lyssna på kroppens signaler och lyssnar till knoppens ”kör, bara kör”, så går du kanske för eller senare sönder. Mentalt eller fysiskt. När vi tänjer på våra gränser för hårt, och slutar lyssna på de signaler vi får från kroppen, ja då börjar vi nagga på egna resurser vi inte har.

Ett annat förslag att tänja på gränsen i fel riktning, skulle kunna vara att välja att inte träna. Att inte ta hand om sig själv. Att göra ingenting.

Med små förändringar
Med små förändringar i hur vi väljer att kommunicera med oss själva och andra, kan det ske stora skillnader. Det kan bli som en befrielse att förstå vad det är som har legat och gnagt, men som du inte har kunnat sätta fingret på. Det kan också leda till känslor som gör ont (insikten att jag låtit någon annan styra och ställa i mitt liv. Format mina sanningar, fast det inte är mina sanningar egentligen), bli en energikick, det kan skapas många tillstånd. Oavsett så bidrar det till en utveckling i ditt personliga ledarskap.

Min åsikt är att vi alla skulle må gott av lite mer Jag”Du (Vi/Ni) sortering.

Innebär Jag/Du (Vi/Ni) att jag slutar bry mig om andra?
Det handlar inte om att sluta bry sig om andra. Jag skulle snarare säga att det handlar om att ta sitt ansvar för vad jag behöver, så att jag kan bry mig om andra på bästa sätt utan att förlora min egen kapacitet.

Om du har en vän som mår riktigt dåligt över en händelse. Kommer det inte hjälpa om du ”tar på dig” den vännens känslor och också känner dig helt nedstämd. För du kan inte styra hur hen kommer må, så plötsligt kanske du mår dåligt för någon annan, vars känslor du inte kan styra. Det blir lite bakvänt. Var istället empatisk mot dina nära och kära, ta hand om dig själv på bästa sätt (fråga dig vad du behöver får att må bra), och fråga din vän vad den behöver av dig för att du ska kunna vara det bästa stödet.

I mitt möte med många jag har coachat på ett eller annat sätt, oavsett om det handlat om PT träning, dans, livscoachning eller på företag, så är obalansen mellan just Jag/Du vanligt förekommande. Så hur kan du göra för att hitta balans i din Jag/Du sortering? Testa gärna några av tipsen nedan. Och hör av dig om du upptäcker något intressant, spännande, jobbigt eller bara vill bolla tankar. Du når mig på [email protected]

Tips!
– Lyssna efter att du säger ”man” och testa att byta ut det mot jag. (”Man” börjar bli trött nu à Jag är trött nu.) Var också lyhörd om andra runtomkring dig som du samtalar med  uttrycker sig med ”man”, och ställ kanske en fråga vem de menar?

– När du vill presentera ett förslag på förändring och varför. Kom ihåg att ha koll på jag”du, för att undvika dåliga tillstånd hos de som ska ta emot informationen.

Hoppas att inlägget gett en liten hint om och förståelse för vad Jag/Du (Vi/Ni) sortering är. Förhoppningsvis lägger du märke till en del grejer själv och vågar testa för att se vad skillnaden blir. Arbetsplats som i TV-soffan. Hör av dig om något verkar oklart!

Må gott,
Rebecca

* Kommunikologi är en tvärdiciplinär metadiciplin. Det är ett kunskapsområde inom förändrings- och utvecklingsprocesser.

Definitioner av Kommunikologi
– Studiet om det som är gemensamt i förändrings- och utvecklingsprocesser.

– Studier av struktur och dynamik i kommunikation och förändring när all upplevelse och allt beteende är valt, definierat, beskrivet och förstått som kommunikation.

Vill du veta mer? Kontakta mig på [email protected] eller gå in på någon av dessa sidor för att få veta mer och hitta utbildningar. Skandinaviska institutet för Kommunikologi eller Kommunikologcenter Hammarbysjöstad

 

 

Läs även