fbpx

Dans och beslutsfattande som en gemensam nämnare?

kille som gör en danspose samt text om beslutsfattande och dans

Alla kan dansa

Jag har någon sanning om att de flesta av oss levande människor gillar att dansa på ett eller annat sätt. Sen finns det många som säger ”jag kan inte dansa”, men det är inte samma som att vilja dansa. Min bestämda åsikt är också att vi alla kan dansa, utifrån våra egna förutsättningar och det är just där vi ska bli mötta. Dans ska vara tillgängligt för alla. Jag vet inte hur många personer jag fått äran att leda genom dans, som tidigare inte tagit ett danssteg. Det är något alldeles magiskt med att se den där osäkra flackande blicken och ett fokuserat ansikte, spricka upp i ett leende och ögon som säger att något längre in har vaknat till liv.

Dans i den aspekten jag skriver om ovan, ska inte handla om prestation. Tvärtom. Det är i det prestationslösa, uttrycket för sitt eget jag och sina egna gränser ska få ta plats. Där ingen är mer än någon annan och där det är tillåtet att uttrycka det kroppen vill och känner till musiken. Där det finns utrymme att ta plats i det omfång du önskar.

Dans på företaget

När jag jobbar med dans på företag så kan det se lite olika ut. Det kan vara som en aktivitet på en konferens eller tema dag. Det kan vara en dansaktivitet i något slag (afrodans, fridans, bugg etc) och sedan en kopplad föreläsning eller workshop till den. Det kan vara dans som gemensam vecko- eller månads aktivitet och det kan vara en uppvisning eller show på en bankett eller dylikt. Oavsett så finns det många fördelar med att våga testa dans som en aktivitet på företaget. Vågar ni?

Dans eller ett tyst rum

När vi ibland står i en orkan mitt i livet. Där vi i oss själva eller i en relation inte mår bra, kommer många gånger rådet att gå till en terapeut, livscoach eller dylikt. Det är bra förslag tycker jag, det är fint att ibland få hjälp att sortera sina tankar, att få vägvisning till att hitta sina egna nycklar som ger dig ett bättre välmående.

Å andra sidan är det inte alla som tycker att det känns lockande att komma till en terapeut i ett tyst rum med två till tre lagom sköna stolar. Några glas och en tillbringare med vatten, samt en box med näsdukar. Om du redan är i ett låst läge, i dig själv eller i relationen, är det inte säkert att den miljön kommer bidra till du eller ni ska känna er avslappnade.

Dans som coachning eller terapi

Hur skulle det i stället vara att få komma in i en öppen lokal, lite skön musik, lite halvdunkelt ljus och den coach du/ni ska träffa väljer att låta er dansa som en del av coachningen/terapin. Hur skulle det kunna vara?

För vem har sagt att vi behöver reda ut det tunga med en hel portion allvar, medlidande röst och fyra stela väggar? (ok, det är både överdrivet och ändå inte) När vi i stället kan välja att se att i allt mörker finns det ljus av något slag, om vi bara får möjlighet och tro på att det är ok att finna det. För vad är motsats till sorg och mörker? Och vad är motsatsen till ilska och frustration? Kan det vara så att vi får tillgång till de goda tillstånden om vi får hjälp att ledas in i sådana sammanhang och miljöer.

Det betyder inte att coachningen kommer blir mindre seriös eller sämre. Kanske kan den bli bättre, om du som behöver hjälp kan slappna av och öppna upp lite mer. Om du genom glädje och frigörande rörelser får mer tillgång till vad din insida vill visa dig där bakom det som håller dig fast.

Steget innan dans som hjälp till bättre mående

Eller är du inte redo för dansen så kanske ta en promenad medan dina ord får flöda som de önskar. Där du är utgångspunkten och längs promenaden får hjälp att sortera tankar och känslor. Förstå sammanhang samtidigt som du känner doften av gran, och lyssna till naturens ro och låta den ta plats i dig. Och kanske avsluta promenaden med ett litet danssteg.

Dans och vägen till ett bättre beslutsfattande

”Practice like you´ve never won. Perform like you´ve never lost.” Gör det du gör helhjärtat. Ha passion för ditt ledarskap, oavsett om det är dig själv eller en hel avdelning du ska leda. Våga visa väg och lyft dina medarbetare och kollegor genom att fatta beslut med mod och med helheten som grund. Det kommer finnas tillfällen när hjärnan signalerar t.ex. rädsla, det gör den oavsett vem vi är när vi ställs inför vissa situationer.

En bra ledare lär sig att hantera rädslor och andra känslor som skulle kunna påverka beslutsfattande i fel riktning. Dans leder till bättre självkännedom och starkare självkänsla, vilket i sin tur förbättrar dina möjligheter till att styra och hantera dina tillstånd. I mitt tycke är också dans ett roligare sätt (och en viktig del) på vägen mot att bli en bättre ledare för sig själv och andra.

Vad händer i hjärnan när du dansar?

Genom enkla (dans) rörelser kan du stärka din hjärnkraft och rusta dig för att möta utmaningar. Du kan skapa mer medvetenhet kring dina ageranden genom att frigöra dina resurser du har genom att dansa. Och då menar jag inte att du behöver gå till en dansstudio eller ta en kurs. Det handlar mer om att börja dansa och röra sig – och förstå att det vi gör med kroppen när vi dansar – påverkar våra hjärnor.

Bättre koppling mellan höger och vänster hjärnhalva, bättre kvalité på våra nervtrådar i hjärnan, frigörande av hormoner om stillar vårt sinne osv. Vi kan få och får positiva effekter i hjärnan av andra aktiviteter också, men det är få träningsformer som kan ge så mycket frigörande tillstånd som dans. Frigörande av tillstånd och resurser leder till bl. a. mer kreativitet och engagemang.

Why walk when you can dance? – Lämna ditt unika fotavtryck vart än du går i världen. Led dig själv och andra med intentionen att vilja plocka fram det där modet och drivkraften som finns i oss alla.

Tips!

Fundera på hur du känner dig när du dansat runt för dig själv. Har du inte testat så testa. Inget farligt kan hända! Känn på gensvaret du får i kroppen och hjärnan.

Fundera på om du skulle du vilja boka in lite dans till ditt företag? Det finns lika många alternativ som önskemål tänker jag. Hör av dig om ni har lust att gå lite utanför ramarna och skapa tillstånd som kommer göra positiv skillnad i arbetsmiljön.

Fundera på om din relation till dig själv eller din partner skulle må bättre av att använda dans som en ingång till att förbättra relationen. Det måste inte vara i en mjuk stol i ett tyst rum som terapi eller coachning tar plats. Varför inte göra det lite mer avslappnat och kravlöst.

”Dance like no one´s watching”

/Rebecca

 

Mer om min bakgrund som dansare här.

Läs även